Pizza KlimaatBodem Spel

Voel, ruik en zie het klimaat op Brabantse bodem

Samen Rijk inspireerde in 2018 tijdens de Atlas Werkconferentie Thomas Jansen van Jansen Gebiedsinnovatie en bracht hem op het idee van een pizza klimaat bodem spel en hij zocht de samenwerking op. Het bleek een succes!

Op 16 mei 2019 was de Atlas Werkconferentie. Jaarlijks komen overheden (en dit jaar voor het eerst ook burgers) samen om het gebruik van prachtige kaarten van De Atlas Leefomgeving te versterken met nieuwe ideeën, toepassingen en bronnen. Zo biedt de Atlas informatie over de kwaliteit van de Nederlandse leefomgeving, met milieuthema’s die van invloed zijn op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Onderwerpen zijn onder andere luchtkwaliteit, waterkwaliteit en veiligheid.

Het Pizza klimaatbodem spel heeft als doel de burger met alle zintuigen bewust te maken van en te betrekken bij het klimaat en de uitdagingen die er liggen aan te gaan in samenwerking met de betreffende overheden.

Met een projector creëren we een enorme klimaatpizza: de ‘Quattro Stagioni’. Elk kwart staat symbool voor één van de vier dominante landschappen in Brabant: Bos, Stad, Beekdal en Rivierenland. Er zijn bij elk kwadrant vier klimaatkeukens met voorraden en een keukengerei. Hier vinden de deelnemende teams met ambtenaren en burgers ingrediënten voor oplossingen en kunnen zelf hun klimaatpizzabodem beleggen. Elke ronde schuiven de teams een kwadrant op en passeren zo de Zinderende Zintuigen bakens voor bijpassende voel-, proef-, kijk- en ruikervaringen van het kwadrant. Ons enthousiasme zorgde voor het zintuig gehoor.

“Een creatieve en leuke manier van de pizzabodem als metafoor voor ons klimaat, gebracht met een aanstekelijk enthousiasme door Nicole Segers. Haar bedrijf heet niet voor niets ‘Duurzaamheid met een lach’ en die lach schalde vaak door de ruimte.”

Uit het verslag van de organisatie.

Het spel werkt verbindend. Het zorgt voor een gevoel dat je wél wat kan doen voor het klimaat, dat je weet om te gaan met klimaatverandering en ideeën opdoet om te zorgen voor het behoud van een goede gezondheid en omgevingskwaliteit van mens dier en plant. Samen kun je meer!