“Materialen zijn het nieuwe goud, het geld van de toekomst.” hoor je wel eens, maar nog niet dat het kijken naar afvalstromen een nieuwe inspirerende methode opleveren voor gebiedsontwikkeling. De workshop Why waste Waste leverde een compleet nieuwe kijk op Strijp-T op. Samen met de deelnemers kwam een structuur naar voren waaraan heel veel zaken opgehangen kunnen worden. Het is ongelooflijk wat een Circulaire/Blauwe Economie-kijk op de wereld oplevert aan innovatie!
Achtergrond: Experimenteren op Strijp-T
“Soms zijn er van die plekken in de stad, waarvan je je afvraagt, moet daar niet iets mee? Strijp-T is er voor mij zo één: Een privaat werkterrein/bedrijventerrein (voormalig Philips) met een gemeentelijke energiecentrale op de kop, pronkend aan de Eindhovense ring. Een blinde vlek in alle visie-documenten, zowel op wijk-, als op regionaal niveau. Wat is het toch dat dat gebied mijn aandacht trekt? Wie ben ik om daar ongevraagd mijn scherpe blik over heen te laten gaan? Wat is er zo urgent aan deze plek, het ’werkt’ toch…?” – Mariska Louman
Met de Brabant Academy en een groep innovatieve en vrijdenkende studenten en professionals verkennen we Strijp-T in de week voorafgaand aan de Dutch Design Week ’14. De week is doorspekt met workshops die ieder een frisse kijk op gebiedsontwikkeling opleveren. Professionals presenteren hun best practice en inspireren de deelnemers, vervolgens gaan we samen aan de slag met nieuwe ideeën en kansen voor Strijp-T. Wat is de relatie met de omgeving? Hoe kan Strijp-T de ultieme schakel worden tussen het het groene, recreatieve en producerende achterland, de woonwijken rondom het spoor en het dynamische Strijp-S?
De invalshoeken zijn: energie, sociocratie, drijfveren van stakeholders, licht, afvalkringlopen en meer. En soms landen we helemaal niet op Strijp-T.